Main Page
Faculty
About the Faculty
Dean Message
Administration
Administration Hierarchy
Faculty Associations>
Saudi Society for Environmental Scienes
Saudi Society of Meteorology
Faculty Labs >
Central Lab
Faculty Film
Departments
Meteorology
Environmental Sciences
Arid Land Agriculture
Hydrology and Water Resources Management
Graduate Studies
Regulations and Guidelines
Graduate Programs
Graduate Studies
Graduate Program >
Department of Meteorology >
Master's in Meterology
Master in Meterology
Department of Environment >
Master of Environment
Doctor of Occupational Hygiene
Doctor of Food Safety and Hygiene
Doctor of Water Pollution
Doctor of Air Pollution and Meteorology
Department of Agriculture >
Master of Animal Production
Master groves
Master and crop protection
Master of Field Crops and Soil
Master of Horticulture
Master of Natural Resources
Master of other decisions
Ph.D. Animal Production
Ph.D. orchards
Doctor of natural resources
PhD Field Crops and Soil
Ph.D. and crop protection
Ph.D. other decisions
Department of Hydrology >
Master of Hydrology
PhD
International Cooperation
Units
Unit of Assessment and Academic Accreditation
The Applications of Systems Quality Unit
Students Activities
Students Activities
Researchs
Files
Courses
Employees
Subjects
Awards
Site Contents
Favorite Links
PhotoAlbum
Latest News
Contact With Us
Contact Us
Faculty Map
Our Contacts
عربي
English
About
Admission
Academic
Research and Innovations
University Life
E-Services
Search
Faculty of Environmental Sciences
Document Details
Document Type
:
Article In Journal
Document Title
:
Cloning and expression of a Ralstonia eutropha HF39 gene mediating indigo formation in Escherichia coli
استنساخ ونقل الجين المسؤل عن انتاج صبغة الانديجو من سلالة الـ Ralstonia eutropha HF39 إلى الـ Escherichia coli
Document Language
:
English
Abstract
:
يعتبر اللون هو أول عوامل الجودة الحسيه للحكم على المنتج الغذائي وتضاف الألوان إلي الغذاء إما بهدف إظهار اللون الأساسي للمنتج والذي قد يكون تعرض لبعض التغيرات أثناء المعاملة الحرارية أو لتوحيد لون المنتج أو تحسين مظهره أو لحمايته من عمليات الأكسدة مثل إستخدام الكاروتينويدات أو لحفظ المنتج مثل استخدام الكركومين. ويستخدم اللون الأزرق فى إظهار كثير من ألوان المنتجات الغذائية مثل الحلوى ومنتجات الخبيز وخلافة ونتيجة لوجود بعض الألوان الصناعية أو غير المسموح بها التي تستخدم كلون ازرق في الأغذية مثل ازرق بروسيا أو الانديجو الصناعيه E123 ونتيجة للاتجاه العالمي في استخدام المنتجات الطبيعية في الأغذية ومن أهمها الألوان فان هذا البحث يهدف إلي إيجاد طريقه سهله لانتاج الصبغات الزرقاء بواسطة الكائنات الحية الدقيقة وذلك عن طريق إستنساخ ونقل الجين المسؤل عن إنتاج اللون الأزرق من سلالة بكتريا الـ Ralstonia eutropha HF39 الى خلايا الـ E. coli المستخدمة في الإنتاج التجاري لكثير من المركبات. وقد تم من خلال هذا البحث التأكد من الانتقال الكامل للجين واستنساخه وأنتجت الخلايا الصبغات المطلوبة سواء الزرقاء أو الحمراء وكلاهما يعتبر مصدر جيد للصبغات الطبيعية التي يمكن إستخدامها بأمان في ألاغذيه ومواد التجميل والأدوية وهى من الصبغات المعروف تركيبها ولها حدود امنه في الاستخدام.
ISSN
:
20
Journal Name
:
Appl.Environ.Microbiol
Volume
:
67
Issue Number
:
2
Publishing Year
:
1422 AH
2001 AD
Article Type
:
Article
Added Date
:
Saturday, September 3, 2011
Researchers
Researcher Name (Arabic)
Researcher Name (English)
Researcher Type
Dr Grade
Email
محمد حسين مدكور
Madkour, Mohamed Hussein
Researcher
Doctorate
madkour55@yahoo.com
Files
File Name
Type
Description
30345.pdf
pdf
Back To Researches Page