الصفحة الرئيسية
عن الكلية
عمادة الكلية
كلمة عميد الكلية
نبذة عن العمادة
العمداء السابقون
وكالات الكلية
وكالة الكلية
كلمة وكيل الكلية
نبذة عن وكالة الكلية
وكالة الكلية للدراسات العليا
كلمة وكيل الكلية للدراسات العليا
نبذة عن وكالة الكلية للدراسات العليا
الأنشطة العلمية
وحدة ريادة الأعمال
وحدة الجودة والتطوير
شعبة الإعتماد الأكاديمي
شعبة الجودة
شعبة القياس والتقويم
شعبة التدريب وتطوير الموارد البشرية
وكالة الكلية (شطر الطالبات)
إدارة الكلية
كلمة مدير الإدارة
كلمة مديرة الإدارة
إدارة الكلية شطر الطلاب
إدارة الكلية شطر الطالبات
الخطة الاستراتيجية
الشؤون التعليمية
مواقع التدريب التفاعلي
البحث العلمي
الأبحاث
مجلة كلية العلوم
تواصل معنا
الملفات
عربي
English
عن الجامعة
القبول
الأكاديمية
البحث والإبتكار
الحياة الجامعية
الخدمات الإلكترونية
صفحة البحث
كلية العلوم
تفاصيل الوثيقة
نوع الوثيقة
:
مقال في مجلة دورية
عنوان الوثيقة
:
Electrical energy from foods
Electrical energy from foods
الموضوع
:
فيزياء
لغة الوثيقة
:
الانجليزية
المستخلص
:
Presenting new sources of safe energy sources is not only an urgent need but also a vital input for social and economic development. In this work, we present a novel technology to produce electric energy from food; in particular from commercial potatoes. The food has been sandwiched between two metals; for example, Zn/potatoes/Cu and the open circuit electric potentials Voc have been measured. It has been found that Voc lay in the range Voc 0.32 V < Voc < 1.39 V and decays exponentially by time. The open circuit potential varies from food to another and depends also on the metallic contacts and food thickness. It has been found that Voc is a function of the potatoes thickness, which has a maximum at 1.05 V and the corresponding maximum short circuit current is about 1.7 mA. The internal resistivity for the potatoes battery is about 1.4 × 104 Ω cm and the metallic electrodes resistance is about 57.4 Ω × area for Zn/Cu electrodes. The short circuit current depends on the nature of the metallic electrodes and the food itself. This current is very sensitive to the food thickness. At a critical thickness when the potato slice is about 0.18 cm, the maximum short circuit current density of the potatoes battery is about 15.7 μA/cm2. The maximum electric power, generated at 0.18 cm, equals155 μW/cm2. The Zn/potatoes/Cu battery has electric capacity 2.57 times more efficient than an AA/LR6 1.5 V alkaline Energizer® battery. Also, cost analysis has showed that potatoes-cells generate electric energy 26 fold cheaper than commercially available Energizer® battery. This work presents a new energy source: Safe, economic, durable, and renewable; also it can fit most applications.
ردمد
:
1941-7012
اسم الدورية
:
Journal of Renewable and Sustainable Energy
المجلد
:
3
العدد
:
6
سنة النشر
:
1432 هـ
2011 م
نوع المقالة
:
مقالة علمية
تاريخ الاضافة على الموقع
:
Saturday, December 17, 2011
الباحثون
اسم الباحث (عربي)
اسم الباحث (انجليزي)
نوع الباحث
المرتبة العلمية
البريد الالكتروني
سليمان عبدالله
Abdalla, Soliman
باحث
دكتوراه
soulimanabd@hotmail.com
أحمد عبدالله الغامدي
Al-Ghamdi, Ahmad A
باحث
دكتوراه
AGAMDI@kau.edu.sa
الملفات
اسم الملف
النوع
الوصف
31689.pdf
pdf
Abstract
الرجوع إلى صفحة الأبحاث