الصفحة الرئيسية
إدارة الكلية
عميد الكلية
وحدة التمكين الصحي
وحدة التخطيط الإستراتيجي
وحدة التطوير والجودة
وحدة الاخلاقيات الطبية والحيوية
وكيل الكلية للدراسات العليا والبحث العلمي
وكيلة الكلية شطر الطالبات
وكيل كلية الطب للشؤون التعليمية
وحدة الاختبارات والقياس
وحدة أطباء الامتياز والخريجين
وحدة بحوث الطلاب
وحدة التعلم الالكتروني
وحدة الارشاد و الدعم الطلابي
وحدة خدمة المجتمع
وحدة رعاية الموهبة والإبداع
وحدة التعليم المستمر
وحدة أبحاث العلوم العصبية
وكيل الكلية للشؤون السريرية/مدير المستشفى الجامعي
الهيكل الاداري
الأقسام العلمية
أقسام العلوم الطبية الأساسية
التشريح
علم الأدوية
علم الأمراض
الكائنات الدقيقة والمناعة
الكيمياء الحيوية السريرية
علم وظائف الأعضاء
طب الامراض الوراثية
أقسام العلوم السريرية
الانف والأذن والحنجرة والرأس والعنق
طب النساء والولادة
امراض الدم
التعليم الطبي
التخدير والعناية المركزة
طب الاسرة
طب المجتمع
الجراحة
جراحة العظام
طب وجراحة العيون
الأشعة
الطب الباطني
طب الاطفال
الطواريء
جراحة المسالك البولية
الامراض الجلدية
آخر الأخبار
عربي
English
عن الجامعة
القبول
الأكاديمية
البحث والإبتكار
الحياة الجامعية
الخدمات الإلكترونية
صفحة البحث
كلية الطب
تفاصيل الوثيقة
نوع الوثيقة
:
مقال في مجلة دورية
عنوان الوثيقة
:
Prevalence of food allergy in asthmatic patients
Prevalence of food allergy in asthmatic patients
الموضوع
:
طب المجتمع
لغة الوثيقة
:
الانجليزية
المستخلص
:
OBJECTIVES: This study was conducted to assess the role of clinical sensitivity to food on the pattern of bronchial asthma. METHODS: A total of 1341 patients with asthma were included in the present study. The clinical sensitivity to food and its relation to respiratory symptoms were assessed cross-sectionally (using detailed questionnaires), and longitudinally during their regular visits to the asthma clinic using diet diary. Total IgE was determined for a subsample of the patients (No = 392). RESULTS: The prevalence of clinical sensitivity to food was 29%; about 2 thirds of the patients had high total IgE level. Asthmatic patients with clinical sensitivity to food present with some particular features which are considered risk factors that determine the occurrence and clinical pattern of asthma. In addition, some personal characteristics in the asthmatic patients make them at increased risk to have clinical sensitivity to food. CONCLUSION: From the clinical experience of asthma management in our clinic, the authors believe and emphasize that elimination of food items from the diet of an asthmatic patient should be considered after careful investigation and observation of the patient. In addition, some personal characteristics in the asthmatic patients make them at increased risk to have clinical sensitivity to food. Early detection of food allergy is an important preventive factor for food related respiratory symptoms. The natural course of food allergy is of resolution over time although this may differ between foodstuffs and may be variably affected by avoidance of the offending allergen
ردمد
:
0379-5284
اسم الدورية
:
المجلة الطبية السعودية
المجلد
:
21
العدد
:
1
سنة النشر
:
1420 هـ
2000 م
نوع المقالة
:
مقالة علمية
تاريخ الاضافة على الموقع
:
Sunday, August 23, 2009
الباحثون
اسم الباحث (عربي)
اسم الباحث (انجليزي)
نوع الباحث
المرتبة العلمية
البريد الالكتروني
بهاء أباالخيل
Abalkhail, Bahaa
باحث رئيسي
دكتوراه
الملفات
اسم الملف
النوع
الوصف
29379.pdf
pdf
الرجوع إلى صفحة الأبحاث