الصفحة الرئيسية
عن الكلية
نبذة عن الكلية
العميد
الهيكل التنظيمي التفاعلي
الجوائز والاعتمادات
الخطة الاستراتيجية "ابتسامة"
إدارة الكلية
الوكالات
وكاله الكلية للشؤون التعليمية
وكالة الكلية شطر الطالبات
وكالة الكلية للدراسات العليا والبحث العلمي
وكاله الكلية المدير لمستشفى الأسنان الجامعي
وكالة الكلية للتطوير
اللجان التابعة لعمادة الكلية
الأقسام العلمية
قسم علوم الفم التشخيصية
قسم طب و جراحة اللثه
قسم أحياء الفم
قسم استعاضة الفم والوجه والفكين
قسم جراحة الفم والوجه والفكين
قسم علاج الجذور ولب الأسنان
قسم إصحاح الأسنان
قسم تقويم الأسنان
قسم طب أسنان الأطفال
قسم الصحة العامة للأسنان
إدارة الكلية
الغايات و الأهداف
التعليم
برامج بكالوريوس
برنامج الامتياز
الدراسات العليا
برامج البورد السعودي
المرافق التعليمية
البحث العلمي
مستشفى الأسنان الجامعي
خدمة المجتمع
بيت الخبرة
الملفات
اتصل بنا
دليل المنسوبين
عربي
English
عن الجامعة
القبول
الأكاديمية
البحث والإبتكار
الحياة الجامعية
الخدمات الإلكترونية
صفحة البحث
كلية طب الأسنان
تفاصيل الوثيقة
نوع الوثيقة
:
مقال في مجلة دورية
عنوان الوثيقة
:
Comparative Study On Antibacterial Activities Of Two Natural Plants Versus Three different intracanal Medications
Comparative Study On Antibacterial Activities Of Two Natural Plants Versus Three different intracanal Medications
لغة الوثيقة
:
الانجليزية
المستخلص
:
The aim of this study was a trail to find natural agent to be used as intracanal medication to eliminate the uses of chemical medications with their cytotoxic effects. Antibacterial activities of two natural plants (freshly minced garlic extract and fresh lemon solution were compared with that of three traditional intracanal medications (10% citric acid , 5.25%NaOCl, and CPCP). Mixed root canal flora (collected from necrotic teeth with open cavity, visible sinus tract) and four bacterial strains isolated from infected root canals ( α-hemolytic Streptococci, Streptococci pyogens, Enterococci faecalis and Pseudomonas aeruginosa) were tested. All bacteria were inoculated on blood agar plates as well as inside prepared sterile root canals. On the blood agar surfaces the inhibitory zones were measured around each medication used. pH of each medication was also determined to evaluate its antibacterial properties in relation to its pH value. The results showed that both freshly minced garlic and CPCP represented the statistically significant largest inhibitory zones when compared with other three medications used (F= 7.3341 at p< 0.005). There was no significant difference between bacterial inhibitory action of freshly minced garlic and CPCP. The vials containing samples collected from root canal medicated with CPCP appeared the clearest media, followed by that medicated with minced garlic and 5.25% NaOCl, respectively. The bacterial inhibitory growth in vials containing the samples medicated with fresh lemon solution and 10% citric acid appeared nearly similar or slightly less than that of 5.25% NaOCl. The sensitivity of bacteria used to fresh lemon solution was similar to that of 10% citric acid. There was no significant difference between lemon solution, 10% citric acid and 5.25% NaOCl solution to inhibit the microorganisms used. The medications were ranked in descending order of its acidity as the following: 10% citric acid(pH 1.68), lemon solution( pH 2.21), CPCP (pH 4.27) and 5.25% NaOCl (pH 12.96). It is difficult to determine the pH of minced garlic as it is in semi-solid form.
ردمد
:
0
اسم الدورية
:
Cairo Dental Journal
المجلد
:
15
العدد
:
3
سنة النشر
:
1999 هـ
1999 م
نوع المقالة
:
مقالة علمية
تاريخ الاضافة على الموقع
:
Monday, May 5, 2008
الباحثون
اسم الباحث (عربي)
اسم الباحث (انجليزي)
نوع الباحث
المرتبة العلمية
البريد الالكتروني
سوسن ابوزيد
Abu Zied, Sawsan
باحث رئيسي
دكتوراه
sabuzaid@kau.edu.sa
الملفات
اسم الملف
النوع
الوصف
Comparative Study On.pdf
pdf
الرجوع إلى صفحة الأبحاث